Adina kouzelná harfa

07.03.2016 21:25

Adina kouzelná harfa

 Dne 21. 3. se v 15:00 hod. v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy uskuteční  nesoutěžní harfová přehlídka žáků ZUŠ Moravskoslezského a Olomouckého kraje.  Snaží vzdát poctu nedávno zesnulé harfenistce Adě Balové. Ada Balová patřila k nezapomenutelným osobnostem ostravského kulturního regionu a její zásluhou se zde v roce 2000 zrodil jedinečný mezinárodní hudební festival Harfové dny Ostrava, jehož posláním bylo dostat do širšího povědomí královský nástroj harfu a zároveň usnadnit vstup mladým interpretům na koncertní pódia. Festival tak přinášel nejen celou řadu koncertů s několika světovými premiérami na kontě, ale také spoustů workshopů, přednášek, masterclassů, Den harfy v rozhlase aj. 

          Ada Balová, harfenistka Janáčkovy filharmonie Ostrava, sama pedagogicky působila na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a zasloužila se o založení dvou harfových tříd na ostravských základních uměleckých školách (ZUŠ E. Runda a ZUŠ Leoše Janáčka), kde se harfa vyučuje dodnes. Snažila se nejen o vytvoření nezbytně nutné kontinuity mezi konzervatořemi a základními uměleckými školami, ale vroucně si také přála, aby se harfa snesla s pomyslného andělského obláčku a stala se rovnocenným nástrojem pro domácí muzicírování „jen tak pro radost“. Březnové datum není zvoleno náhodou: jednak většina koncertů v rámci festivalu Harfové dny Ostrava se konala právě v březnu, a jednak 17. března by Ada Balová oslavila své narozeniny. Březnová přehlídka, na které vystoupí žáci čtyř základních uměleckých škol (ZUŠ Vladislava Vančury Háj ve Slezsku, ZUŠ E. Runda, ZUŠ Leoše Janáčka Ostrava-Vítkovice a ZUŠ Žerotín Olomouc) se na odkaz Ady Balové snaží skromně navázat a potěšit posluchače kouzelnými tóny harfy coby nástroje sólového i komorního.  

 Na přehlídce vystoupí také 3 žačky naší základní umělecké školy z harfové třídy Kateřiny Havránkové: Anna Dokoupilová, Martina Neuwirthová a Zora Tylečková. Všem zúčastněným držíme palce.

—————

Zpět